Cum va fi vremea în weekend-ul 22 – 23 februarie

Finalul de săptămână va aduce o vreme deosebit de caldă pe teritoriul țării noastre (în special duminică, la orele prânzului fiind așteptate maxime de 17-19 grade în sud-vest), consecință a unei advecții de aer tropical dinspre nordul Africii pe partea anterioară a unei vaste depresiuni atmosferice cu centrul în nordul Europei. Vor cădea și precipitații, mai ales sub formă de ploaie, iar acestea se vor semnala cu precădere în regiunile intracarpatice. Cantitățile de apă estimate a se acumula vor fi în general moderate, numai în nord-vestul Carpaților Orientali și în vestul Munților Apuseni urmând să se acumuleze până la 30-40 de mm pe întreg parcursul intervalului.

Vineri vremea va fi in general inchisa in vestul, centrul si nordul teritoriului, unde local se vor semnala precipitatii mixte (insa mai ales ploi la altitudini de sub 500 de metri). In vestul Muntilor Apuseni izolat se vor acumula cantitati de apa de pana la 10-15 mm. In mod izolat, unele ploi slabe isi vor face aparitia si in sudul si estul tarii. Vantul va sufla moderat spre tare in Banat, Crisana si la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 5-10 grade in Banat si Crisana si 7-12 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Sambata cerul va fi variabil spre mai mult noros in toata tara, insa precipitatii se vor semnala mai ales la munte (predominant sub forma de ninsoare, fara a se depune totusi un strat consistent de zapada); in restul teritoriului precipitatiile isi vor face aparitia numai in mod izolat si vor fi slabe cantitativ, potrivit prognozei Vremea.ro. Vantul va sufla moderat spre tare in sud-est si la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 6-11 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei) si 6-11 grade Celsius in Moldova.

Duminica un front atmosferic cald cu deplasare rapida va patrunde prin nord-vestul tarii si va aduce precipitatii sub forma de ploaie pe arii extinse in nordul Transilvaniei, Crisana si Maramures, iar local si in Moldova. In zona Maramuresului, datorita intensificarii orografice a precipitatiilor, cantitatile de apa estimate a se acumula vor ajunge local pana la 20-25 de mm. Datorita advectiei de aer cald, limita ninsorilor va urca tot mai sus in altitudine, astfel incat precipitatii solide se vor semnala numai la peste 1500-1800 de metri. Vantul va fi in intensificare in toata tara dupa orele diminetii (datorita ‘strangerii’ gradientului baric), cel mai tare urmand sa bata la munte, unde vor fi rafale si de 120-140 de km/h pe crestele cele mai inalte. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 5-10 grade in estul Transilvaniei si in Maramures, 8-13 grade in vestul Transilvaniei si in Crisana, 12-17 grade in Banat, 14-19 grade in Oltenia, 11-16 grade in Muntenia si Dobrogea si 9-14 grade Celsius in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zonele subcarpatice.

Prognozele Vremea.ro sunt acum disponibile și pentru orașele de mai jos:
Dorohoi
Bals
Statiunea Bușteni
Mangalia
Dabuleni
Campulung
Salva
Ilva Mică
Silivașu De Câmpie
Calan
Tg. Lăpuș
Reghin
Gherla
Tg. Bujor

Stratul de zapada estimat a se depune pana duminica seara. Apasă pe imagine pentru detalii. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.