Cum va fi vremea în luna martie 2020

Luna martie de-a lungul timpului în România a fost o “zonă-tampon” între iarnă și primăvară, de regulă ultimele zvâcniri ale iernii având loc la începutul lunii, în timp ce a doua sa jumătate este marcată de încălzire accentuată, perioade cu vânt intens și topirea zăpezilor din zonele montane.

Cu toate acestea, “zvâcnirile” iernii care au loc în primele 10-15 zile ale lunii nu sunt niciodată de subestimat, având ca exemple sezoanele reci 1992-1993 sau 2017-2018, când fenomenele de iarnă cele mai severe din întregul sezon rece au avut loc în martie. Vom detalia în rândurile ce urmează estimările climatologice pentru luna martie, pentru a putea avea o idee dacă martie are șanse reale să fie o lună analog cu cele din sezoanele reci mai-sus menționate.

Abaterile cantităților de precipitații estimate a se înregistra pe parcursul întregii luni martie. Apasă pe imagine pentru explicații. Sursa: NOAA, model CFSv2.

Vremea în primele 10 zile din luna martie

Prima decadă a lunii martie va fi marcată de o vreme destul de hibernală, cu ninsori consistente și viscol la munte, însă astfel de fenomene își vor face apariția temporar și în zonele mai joase de relief.

În zonele extracarpatice nu este exclusă apariția unui viscol sever, în condițiile în care răspunsul troposferic la încălzirile stratosferice repetate din luna februarie (prin care intensitatea vortex-ului polar este slăbită) este așteptat chiar în prima parte a lunii martie.

Se vor acumula cantități moderate de apă în toată țara, precipitațiile cele mai consistente urmând sa cadă în vestul Munților Apuseni și în nord-vestul Carpaților Orientali.

Din punct de vedere termic prima decadă va aduce o vreme normală, temperaturile urmând să nu prezinte deviații importante față de media climatologică, mai ales în sudul și estul țării. În regiunile intracarpatice media primei decade poate fi cu până la 1 grad mai ridicată față de normele climatologice.

Primește următoarea prognoză pe email

Prognoza pentru zilele 11 – 20 ale lunii martie

A doua decadă a lunii martie va aduce un tipar mai dinamic al vremii, cu o circulație predominantă dinspre vest către est, fronturile atmosferice venite de deasupra Oceanului Atlantic urmând să afecteze în special regiunile intracarpatice prin ploi temporare, însă cantitățile de apă așteptate a se acumula nu vor fi semnificative. La șes vor fi mai ales ploi, în timp ce limita ninsorilor va urca până spre altitudini de 1200-1500 de metri.

Temperaturile vor crește față de prima decadă, în condițiile în care pe partea anterioară a fronturilor atmosferice va fi advectat un aer tropical. Cele mai importante abateri termice pozitive se vor înregistra în sud-vest, unde (spre finalul decadei) vor fi și temperaturi maxime de până la 20-22 de grade Celsius.

Prognoza pentru ultima parte a lunii martie

Ultima decadă a lunii martie va aduce o vreme stabilă în țara noastră-guvernată de către anticiclonul azoric. În consecință, cerul va fi mai mult senin pe aproape întreg parcursul intervalului, iar precipitațiile vor fi cu mult sub media climatologică a perioadei (practic aproape absente).

În antagonie cu regimul precipitațiilor, valorile termice se vor situa cu până la 3-4 grade Celsius peste media climatologică a perioadei, cele mai importante abateri termice pozitive urmând să se înregistreze în estul României.

Deși cerul senin de pe timpul nopților va face ca temperaturile să coboare spre pragul de 0 grade în multe zone din țară, cerul senin din cursul zilelor va favoriza o radiație intensă, temperaturile maxime urmând să ajungă până aproape de pragul unei zile considerată din punct de vedere climatologic a fi de vară, respectiv 25 de grade Celsius (cu precădere în Banat și Oltenia).

Vremea.ro oferă prognoze pentru toate orașele, următoarele au fost adăugate de curând:
Lugoj Vatra Dornei Campulung Arges Curtea de Argeș Făgăraș Reghin Busteni Ghimbav Dej.

Află cum va fi vremea mâine în București.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.