Cum va fi vremea în weekend-ul 23 – 24 februarie

Sfârșitul de săptămână va aduce o răcire accentuată pe întreg teritoriul României, pe măsură ce dinspre nordul continentului va avansa către sud o masă de aer de origine polar-maritimă, pe partea anterioară a unui anticiclon foarte extins (cu centrul în zona Poloniei). Frontul atmosferic al nucleului rece de altitudine situat în zona Ucrainei va aduce și precipitații, la început mixte, iar mai apoi mai ales sub formă de ninsoare în majoritatea regiunilor țării. Local se va depune un strat subțire de zăpadă, care doar în mod cu totul izolat va fi ceva mai consistent (până la 10-15 centimetri), îndeosebi în nordul Olteniei și la munte.


Vineri vremea inca va fi deosebit de calda in toata tara in prima parte a zilei, pentru ca mai apoi temperaturile sa scada abrupt, pentru inceput mai ales in zonele estice. Pe spatii extinse in toate regiunile vor cadea precipitatii mixte si local se va depune un strat de zapada de pana la 3-5 centimetri, in special in zonele de deal si de munte. Cu totul izolat in nordul Olteniei si in nordul Carpatilor Meridionali stratul de zapada nou depus va fi de pana la 10-15 centimetri. Vantul va spori senzatia de frig, in special in sud-est acesta urmand sa sufle cu rafale de pana la 70-80 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 1 si 6 grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 6-11 grade in Banat, 9-14 grade in Oltenia, 5-9 grade in Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Sambata va mai ninge slab local in Oltenia, Moldova, Baragan si Dobrogea, in timp ce in restul regiunilor cerul va deveni variabil. Vantul va continua sa sufle tare in estul tarii, moderat in vestul extrem si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime, in scadere accentuata fata de ziua precedenta in toata tara, se vor situa in general intre -7 si -2 grade in Transilvania si Maramures, -2…3 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in vestul Banatului) si -5…0 grade in Moldova. Dimineata zilei de sambata va fi geroasa local indeosebi in Transilvania, unde se vor inregistra minime de pana la -15 grade Celsius.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de sambata. In toata tara vor fi abateri negative de temperatura in comparatie cu media climatologica a perioadei, cel mai frig urmand sa fie in zonele inalte de munte. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminica va mai fulgui cu totul izolat in regiunile extracarpatice, in timp ce in restul tarii cerul va fi variabil. Dimineata, datorita degajarii cerului de nori si a vantului aproape calm, se vor forma inversiuni termice local in regiunile intracarpatice, iar minimele in depresiunile din estul Transilvaniei vor cobori pana spre pragul de -20 de grade Celsius. Vantul va sufla moderat in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul tarii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -5…0 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 0-5 grade in Banat si Crisana si -3…2 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

© 2019 — Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea informațiilor în alt scop decât pentru uz personal este strict interzisă în lipsa unui acord în scris.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.