Cum va fi vremea în weekend-ul 4 – 5 ianuarie

Finalul de săptămână va aduce o vreme caldă spre deosebit de caldă pe întreg teritoriul țării noastre, însă nu vor lipsi și precipitațiile, care se vor semnala pe spații relativ extinse în regiunile intracarpatice, iar local și în sud și est. Cantitățile de apă estimate a se acumula nu vor fi semnificative, cu excepția pantelor nordice ale Carpaților Meridionali, unde se vor strânge până la 30 de mm de apă (sub formă de zăpadă). Cauza pentru aceste precipitații o va constitui un front atmosferic sosit dinspre nord-vestul continentului, asociat unui ciclon centrat în zona Scandinaviei, și care va aduce cu sine deasupra țării noastre o masă de aer polar-oceanic.

Vineri vremea va fi frumoasa si calda in toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Vantul va sufla slab in majoritatea zonelor, cel mult slab pana la moderat la munte si in estul Dobrogei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 2-7 grade in Banat si Crisana si 5-10 grade Celsius in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Sambata in prima parte a zilei cerul se va mentine variabil in majoritatea regiunilor, insa dupa orele pranzului in zonele centrale si vestice ale tarii cerul se va innora treptat si local vor cadea precipitatii slabe mixte. Vantul va sufla moderat spre tare in zonele montane inalte si slab, cel mult slab pana la moderat, in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 1 si 6 grade in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana si 6-11 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in vestul Olteniei, potrivit Vremea.ro.

Duminica vremea se va raci usor in toata tara, iar aria precipitatiilor va fi in extindere si catre sudul si estul teritoriului. Pe spatii extinse vor cadea precipitatii mixte, insa mai ales sub forma de ninsoare in nordul tarii, in timp ce in vest, sud si sud-est vor fi mai mult lapovite si ploi. Vantul va sufla tare la munte (cu rafale de pana la 80-100 de km/h pe crestele Carpatilor Meridionali, unde va viscoli zapada) si in general moderat in restul regiunilor. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -1…4 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana, 2-7 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade Celsius in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in noaptea de duminica spre luni. Pe parcursul weekend-ului va ninge pe spatii relativ extinse in regiunile intracarpatice iar local si in sud si est in cursul noptilor, insa un strat consistent de zapada (pana la 20-30 de centimetri) se va depune doar in zonele montane inalte, la ses urmand sa se depuna cel mult 5-7 centimetri. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.
Nota: materialele disponibile pana la aceasta ora sunt cvasi contradictorii in ceea ce priveste potentialul strat de zapada asteptat a se depune in sud-estul tarii, o parte dintre modelele numerice matematice fiind circumspecte in privinta depunerii zapezii in aceasta zona a tarii.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.