Cum va fi vremea în intervalul 23 – 27 decembrie. Vremea de Crăciun în România

Perioada Crăciunului va aduce o răcire a vremii în toată țara, însă în ultimele zile temperaturile au fost într-atât de ridicate încât valorile așteptate a se înregistra în următorul interval își vor schimbă încadrarea doar din “vreme deosebit de calda” în “vreme calda”. Așadar, având în vedere faptul că temperaturile încă se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei, de un “Crăciun alb” vor avea parte doar zonele montane, iar pe alocuri și cele deluroase și depresionare din Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei.

În prima parte a intervalului vor cădea precipitații îndeosebi sub formă de ploaie mai ales în regiunile intracarpatice, în timp ce la munte la altitudini de peste 1000-1200 de metri va ninge și se va depune un nou strat de zăpada. În a două parte a intervalului vremea va continuă să se răcească ușor, însă aria și intensitatea precipitațiilor va fi în diminuare.

Luni vremea va fi inchisa mai ales in vestul, centrul si nordul tarii, unde va ploua pe spatii relativ extinse. Cantitatile de apa vor ajunge pana spre 15-20 de mm in vestul Carpatilor Occidentali si nord-vestul Carpatilor Orientali, in restul zonelor ploile urmand sa fie mai degraba slabe cantitativ. Cateva ploi slabe se vor semnala in mod local si in celelalte regiuni. Vantul va sufla moderat in estul Moldovei si al Dobrogei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 9 si 14 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 12-17 grade in Muntenia si Dobrogea si 9-14 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Marti, in Ajunul Craciunului, vremea va fi inchisa mai ales in regiunile intracarpatice, unde pe arii extinse vor cadea precipitatii predominant sub forma de ploaie. Ninsori se vor semnala in zonele de deal inalt si de munte, la altitudini de peste 700-1000 de metri, unde se va depune un strat nou de zapada de pana la 15-20 de centimetri. Cateva ninsori locale isi vor face aparitia si in depresiunile din estul Transilvaniei si in Obcinele Bucovinei, insa nu se asteapta depunerea unui strat consistent de zapada. Vantul va sufla tare in Carpatii Meridionali (unde va viscoli zapada depusa) si in sudul Olteniei, in timp ce in restul teritoriului acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in Podisul Getic) si 4-9 grade Celsius in Moldova.

Miercuri, in prima zi de Craciun, vremea se va mentine inchisa in majoritatea regiunilor, insa precipitatii (mai ales sub forma de ploaie) vor cadea indeosebi in Moldova si in estul Transilvaniei. La munte va continua sa ninga si se va mai depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri, in special in Carpatii Orientali. Vantul va sufla moderat spre tare in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor de deal din vest si sud, unde acesta va fi mai mult slab. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 2-7 grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in extremitatea sudica a regiunii.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in seara zilei de Craciun. La munte se va depune un strat de zapada de pana la 30-40 de centimetri, insa pana la 5 centimetri de zapada se vor depune local si in depresiunile din estul Transilvaniei si in zona Obcinelor Bucovinei. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Joi, in a doua zi de Craciun, se vor mai semnala cateva precipitatii slabe mixte (dar mai ales sub forma de ploaie) in jumatatea estica a tarii, in timp ce la munte va continua sa ninga si se va mai depune un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri. Vantul va sufla tare la munte, in Moldova si in Dobrogea (cu rafale de pana la 70-80 de km/h), in timp ce in restul regiunilor acesta va fi in general slab pana la moderat. Maximele termice vor fi aproape identice cu cele inregistrate in ziua precedenta si vor urca la pranz pana spre 0-5 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 3-8 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.

Vineri, de Sfantul Stefan, vremea se va ameliora ca aspect, desi in jumatatea nordica a tarii local vor mai cadea cateva precipitatii mixte slabe. Vantul va sufla moderat la munte si in estul tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat si Crisana si 4-9 grade Celsius in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Olteniei.

Nou! Prognozele www.Vremea.ro sunt disponibile și pentru orașele de mai jos:

Dorohoi
Gherla
Tg. Lăpuș
Tg. Bujor
Calan
Reghin
Bals
Statiunea Bușteni
Saveni
Ghimbav
Dej
Mangalia
N. Voda
Dabuleni
Campulung
Costești
Victoria
Pogoanele
Baia Sprie
Băilesti
Făgăraș
Sebis
Marghita
Darabani
Stefanesti
Zarnesti
Adjud
Eforie
Lugoj
Marasesti
Petrila
Vatra Dornei
Sinaia
Ludus
Campulung
Curtea de Argeș
Alesd
Brosteni
Turda
Filiasi
Cavnic
Ungheni



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.