Cum va fi vremea la sfârșitul săptămânii (15 – 17 martie)

Ultimele zile ale acestei săptămâni vor marca o încălzire a vremii îndeosebi în sudul și sud-estul teritoriului, ca urmare a unei advecții de aer mai cald dinspre Marea Mediterană. În jumătatea nordică a țării în schimb, valorile termice se vor menține la un nivel similar cu cel înregistrat în ultimele zile, iar mai mult decât atât-va exista o serie de fronturi atmosferice venite dinspre nord-vestul Europei care vor aduce precipitații pe arii extinse, sub formă de ploaie în zonele joase, în timp ce la munte la altitudini de peste 1000-1200 de metri vor fi lapovițe și ninsori și se va depune un strat consistent de zăpadă.

Vineri vremea va fi in general inchisa in vestul, centrul si nordul teritoriului, unde local va ploua slab. Cateva ploi slabe cu totul izolate sunt asteptate sa cada si in sud-estul extrem. Vantul va sufla moderat in Banat, Crisana si vestul Transilvaniei si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni ale tarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 7 si 12 grade in Transilvania, Maramures si Crisana si 10-15 grade in Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in vestul Banatului.

Sambata vremea va fi inchisa si destul de racoroasa in interiorul arcului carpatic, in timp ce in sud si est temperaturile vor marca o creste fata de ziua precedenta. Pe spatii extinse in Banat, Crisana, Transilvania, Maramures si nordul Moldovei va ploua, local insemnat cantitativ (pana la 30-40 de mm la munte), conform prognozei Vremea.ro. La altitudini mai mari de 1000-1200 de metri precipitatiile vor fi sub forma de lapovita si ninsoare si se va depune un strat consistent de zapada, mai ales in vestul Muntilor Apuseni. Vantul va sufla tare in aproape toata tara, cu rafale de pana la 70-80 de km/h in nordul Moldovei si in sudul Olteniei, in timp ce pe crestele montane vor fi rafale si de 100-120 de km/h. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 7 si 12 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 12-17 grade in Banat, 16-21 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 11-16 grade in Moldova.

Stratul de zapada asteptat a se depune pana in seara zilei de sambata in Muntii Apuseni si in nordul Carpatilor Orientali. Intensificarea orografica a precipitatiilor pe componenta vestica va face ca indeosebi in vestul Muntilor Apuseni sa se depuna un strat consistent de zapada, ce va putea masura izolat chiar si pana la 30-40 de centimetri. Sursa: kachelmannwetter.com, model EURO4.

Duminica vremea se va ameliora ca aspect in jumatatea nordica a tarii, insa cateva ploi slabe izolate in zonele joase si ninsori la munte vor mai fi posibile in prima parte a zilei. Vantul va sufla slab pana la moderat in cea mai mare parte a tarii, cel mult moderat in Crisana. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 13-18 grade in Transilvania si Maramures, 17-22 de grade in Banat si Crisana, 19-24 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea ( vremea.ido.ro arata ca cele mai scazute valori se vor inregistra in sudul litoralului, ca urmare a brizei marine) si 16-21 de grade Celsius in Moldova.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.