Cum va fi vremea în intervalul 31 mai – 3 iunie

Urmatoarele zile vor aduce o vreme foarte rece in tara noastra, pe fondul unei advectii de aer polar pe partea posterioara a unei depresiuni situate in zona bazinului Marii Negre. Temperaturile vor fi apropiate de recordurile negative ale lunii iunie, cel mai frig urmand sa fie in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei, unde maximele se vor situa in general sub pragul de 10 de grade Celsius, mai ales pe parcursul zilei de marti.

Precipitatiile vor fi consistente mai ales in jumatatea estica a tarii, ciclonul din Marea Neagra urmand sa retrogradeze si sa devina cvasi-stationar. Cel mai mult va ploua in Moldova, Dobrogea, estul Munteniei si sudul Transilvaniei, unde local se vor strange 30-40 de mm si izolat 60-80 de mm, in timp ce la munte la altitudini mai mari de 1500 de metri vor fi lapovite si ninsori, iar la peste 1800 de metri se va depune si strat de zapada (pe alocuri consistent in Carpatii Meridionali si de Curbura). In cursul noptilor de luni spre marti si marti spre miercuri, limita precipitatiilor solide va cobori temporar pana spre 1200-1400 de metri, insa la aceste altitudini nu se va depune strat de zapada.

Luni vremea va fi inchisa in cea mai mare parte a tarii, iar mai ales in a doua parte a zilei vor cadea ploi pe spatii extinse in regiunile sudice (unde izolat se vor strange pana la 20-30 de mm de apa), in timp ce in nord ploile se vor semnala doar in mod local. In sud-est vor mai fi pe alocuri si furtuni cu descarcari electrice, cu precadere in zona litorala.

Vantul va sufla moderat in nordul Carpatilor Orientali si mai mult slab in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, 12-17 grade in Muntenia si 14-19 grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in Obcinele Bucovinei.

Marti, de 1 iunie, vremea va fi deosebit de rece in toata tara, aceasta zi urmand sa fie printre cele mai reci zile de 1 iunie de cand se fac masuratori meteorologice in tara noastra (mai ales in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei). Cu exceptia nord-vestului, va ploua in toata tara, iar la munte la altitudini mai mari de 1600-1800 de metri va ninge si se va depune strat de zapada. Ploile vor fi abundente in Moldova si in sudul Transilvaniei, unde se vor acumula izolat pana la 30-40 de mm.

Vantul va sufla tare in Carpatii Orientali si in estul Carpatilor Meridionali (unde va viscoli si spulbera zapada depusa pe creste), moderat in sudul Moldovei si al Banatului si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 6 si 11 grade in estul Transilvaniei, 11-16 grade in vestul Transilvaniei si in Maramures, 16-21 de grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei si pe litoral) si 11-16 grade Celsius in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de marti. Pe fondul unor precipitatii consistente si continue, in estul Transilvaniei temperaturile la pranz vor fi abia de 5-6 grade, acestea urmand sa reprezinte unele dintre cele mai scazute valori inregistrate vreodata in tara noastra in cursul zilei in luna iunie la altitudini mai mici de 800 de metri, fiind mai scazute decat temperaturile normale pentru aceasta perioada cu pana la 14-16 grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Miercuri vremea se va ameliora usor ca aspect, insa va ramane deosebit de rece pentru prima decada a lunii iunie in mare parte din tara. Doar in vest, pe fondul degajarii cerului de nori, valorile termice vor fi ceva mai ridicate. Precipitatiile vor continua sa cada in jumatatea estica a teritoriului, insa nu la aceeasi intensitate precum in precedentele doua zile. Pe alocuri in Moldova si in Carpatii Orientali si de Curbura se mai pot strange 10-15 mm de apa, iar la peste 1800 de metri precipitatiile vor continua sa fie sub forma de lapovita si ninsoare.

Vantul va sufla moderat spre tare (cu rafale de pana la 60-70 de km/h) in sudul Moldovei si in zona Carpatilor de Curbura, moderat in Baragan, Dobrogea si nordul Moldovei si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.
Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 9 si 14 grade Celsius in estul Transilvaniei, 14-19 grade in vestul Transilvaniei si in Maramures, 19-24 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 15-20 de grade in Muntenia si 13-18 grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Podisului Central Moldovenesc si in Obcinele Bucovinei.

Joi ciclonul retrograd va continua sa afecteze estul Romaniei prin ploi pe spatii relativ extinse si temperaturi scazute, in timp ce prin vest si sud-vest va patrunde un aer ceva mai cald, care va duce temperaturile in aceste regiuni aproape de normalul climatologic al perioadei. Cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 15-20 de mm in Moldova, in restul zonelor ploile urmand sa fie mai degraba slabe din punct de vedere cantitativ.
La munte la peste 1800-2000 de metri va mai ninge, in special in cursul noptii de miercuri spre joi.

Vantul va sufla moderat spre tare mai ales in a doua parte a zilei in Moldova si in Carpatii Orientali, in timp ce in celelalte regiuni acesta va fi mai mult slab sau slab pana la moderat.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 10-15 grade in estul Transilvaniei, 15-20 de grade in vestul Transilvaniei si in Maramures, 20-25 de grade in Banat, Crisana si Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Banatului si al Olteniei), 18-23 de grade in Muntenia, 15-20 de grade in Dobrogea si 13-18 grade Celsius in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.