Vremea în mini-vacanta de 1 mai

Consolidarea unei arii de presiune ridicata in estul Europei va permite continuarea vremii varatice inceputa acum o saptamana, iar fronturile atmosferice cu precipitatii abundente vor ramane la mare distanta de tara noastra; astfel, 1 mai 2018 va fi cea mai calda zi de 1 mai din ultimii 5 ani, cu temperaturi maxime de 28-30 de grade in multe zone din tara. Vremea va fi frumoasa in aproape toata tara, doar pentru scurte momente in vestul extrem si in masivele montane aferente urmand sa existe conditii pentru producerea de averse de ploaie insotite de descarcari electrice, insa cantitatile de apa estimate a se inregistra nu vor fi semnificative.

Sambata vremea va fi frumoasa si calda in aproape toata tara. Cu totul izolat in Banat si in partea vestica a muntilor Carpati vor aparea unele innorari si va ploua in averse, care vor fi insotite razlet si de descarcari electrice. Vantul va sufla moderat in sud-vest, sud si est si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 21 si 26 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 23-28 de grade in Banat si Crisana, 22-27 de grade in Oltenia si Muntenia si 20-25 de grade in Dobrogea si Moldova.

Duminica in cursul noptii vor mai exista conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice in vestul extrem al tarii, insa dupa rasaritul Soarelui cerul va deveni mai mult senin peste tot. Vantul va fi mai alert in sud-vestul si in nord-estul teritoriului, unde va sufla cu rafale de pana la 40-60 de km/h, in timp ce in restul regiunilor acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 26-31 de grade in Banat si Crisana si 21-26 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cele mai scazute temperaturi prognozate de Vremea.ro a se inregistra vor fi pe litoral si in Delta Dunarii.

Luni vremea va fi frumoasa in aproape toata tara, desi din nou in sud-vest in prima parte a zilei izolat vor cadea unele averse slabe de ploaie, insotite razlet si de descarcari electrice. Vantul va sufla moderat spre tare in nordul Moldovei, in timp ce in restul regiunilor acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania si Maramures, 24-29 de grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Dealurilor de Vest) si 22-27 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, mai racoare urmand sa fie doar in sudul litoralului si in estul Deltei Dunarii, unde valorile termice din cursul pranzului se vor situa intre 17 si 21 de grade.

Marti, de 1 mai, vremea va fi frumoasa in aproape toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Doar in zona muntilor Apuseni vor exista conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie insotite cu totul izolat si de descarcari electrice, conform prognozei www.Vremea.ro valabile pentru dupa-amiaza zilei. Vantul va sufla slab in majoritatea regiunilor, cel mult slab pana la moderat in vestul extrem si in nord-est. Maximele termice vor fi deosebit de ridicate pentru aceasta perioada a anului si vor urca la pranz pana spre 25-30 de grade Celsius in cea mai mare parte din tara, cu valori usor mai ridicate asteptate in vest (31-32 de grade), dar si usor mai scazute in sudul litoralului si in estul Deltei Dunarii (23-25 de grade, posibil chiar usor sub valoarea de 23 de grade in zona Mangalia).

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezei de 1 mai. Datorita blocajului anticiclonic din estul continentului, fronturile atmosferice reci vor sta departe de tara noastra; in schimb, dinspre nordul Africii va fi advectat incontinuu un aer tropical, care va asigura un calup de zile deosebit de calde in toata partea de est a Europei. Aceasta vreme foarte calda se va mentine cel putin 3-4 zile si dupa data de 1 mai. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

De notat faptul ca in toata aceasta mini-vacanta de 1 mai atat pe litoral cat si la munte vremea va fi frumoasa si ideala pentru petrecut timpul in aer liber. Desi temperaturile de pe litoral vor fi in general mai scazute decat in restul tarii datorita brizei marii, inclusiv aici temperaturile vor depasi media climatologica a perioadei (cu maxime situate in general intre 18 si 23 de grade Celsius), in aceste conditii vremea urmand sa fie totusi placuta. La munte, cu exceptia masivelor vestice, unde din cand in cand vor mai cadea cativa stropi rataciti de ploaie, cerul va fi variabil spre mai mult senin si de asemenea foarte cald; la altitudinea de 800-1000 de metri (altitudinea Văii Prahovei, de exemplu) temperaturile maxime vor fi situate in general intre 20 si 23 de grade, ceea ce va rezulta intr-o vreme perfecta pentru desfasurat activitati in aer liber.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.