Prognoza pentru începutul săptămânii: cum va fi vremea în intervalul 2 – 5 martie

În următoarele zile circulația aerului în troposferă la nivelul Europei va fi una deosebit de intensă, numeroși nuclei ciclonici dezvoltați în nordul Oceanului Atlantic urmând să advecteze mase de aer calde și umede inclusiv deasupra țării noastre. Dacă temperaturile vor fi foarte ridicate pentru prima decadă a lunii martie în toată țara, de precipitații consistente vor beneficia numai regiunile vestice și sud-vestice, Munții Carpații urmând să prezinte o barieră în calea maselor noroase venite dinspre sud-vest. Ninsorile se vor retrage tot mai sus la munte, numai joi fiind așteptate precipitații solide și la altitudini ceva mai scăzute (1000-1200 de metri).

Luni vremea va fi inchisa mai ales in prima parte a zilei in vestul, centrul si nordul teritoriului, unde local va ploua. In vestul Muntilor Apuseni se vor acumula izolat cantitati de apa de pana la 20-25 de mm, potrivit prognozei Vremea.ro in restul zonelor precipitatiile urmand sa fie mai degraba slabe cantitativ. Vantul va sufla tare la munte, in Crisana si in vestul Transilvaniei si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 9 si 14 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana, 14-19 grade in Banat, 11-16 grade in Oltenia, 13-18 grade in Muntenia si Dobrogea si 11-16 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul extrem al regiunii.

Marti procesul de incalzire a vremii va continua, temperaturile urmand sa fie in mai multe zone din tara apropiate de recordurile absolute ale primei decade a lunii martie. Cerul va fi variabil spre mai mult noros in vestul tarii, unde local va ploua slab, in timp ce in restul zonelor Soarele va straluci pe cer in cea mai mare parte a zilei. Vantul va sufla tare la munte si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 13 si 18 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia, 20-25 de grade in Muntenia si in vestul Dobrogei (cu cele mai ridicate valori asteptate in Lunca Dunarii) si 17-22 de grade Celsius in estul Dobrogei si in Moldova.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra in cursul zilei de marti. Pragul unei zile considerate a fi de vara (>/= 25 de grade) se va atinge in Lunca Dunarii, aceste valori termice urmand sa fie foarte apropiate de recordurile absolute ale perioadei la mai multe statii meteo. Sursa: kachelmannwetter.com, model Swiss HD 4×4.

Miercuri un front atmosferic ceva mai bogat in precipitatii va aduce ploi pe arii extinse in vestul, nord-vestul si sud-vestul tarii, local cantitatile de apa urmand sa ajunga pana la 20-30 de mm, iar izolat (indeosebi in sudul Banatului si in nord-vestul extrem al Olteniei) pana la 40-50 de mm. Vantul va sufla moderat spre tare in Carpatii Meridionali si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 14 si 19 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, vestul Munteniei si estul Dobrogei si 17-22 de grade Celsius in estul Munteniei si in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sud-estul Moldovei.

Joi vremea se va raci in toata tara, insa racirea va fi mai accentuata in regiunile centrale. Mai ales in prima parte a zilei va mai ploua local in vestul Transilvaniei, Maramures, Banat, Crisana si vestul Olteniei, iar in sudul Banatului izolat se vor mai strange 10-15 mm de apa. La munte la altitudini de peste 1000-1200 de metri se vor semnala si precipitatii solide si se va depune un strat relativ subtire de zapada, conform Vremea.ro. Vantul va sufla moderat la munte si in sudul Moldovei si in general slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 4-9 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in zona Maramuresului), 6-11 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia si vestul Munteniei, 12-17 grade in estul Munteniei, Dobrogea si sudul Moldovei si 9-14 grade in nordul Moldovei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.