Prognoza pentru weekend-ul 7 – 8 martie

Sfârșitul de săptămână va aduce o vreme caldă spre deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii martie mai ales în sud-estul țării, unde temperaturile maxime vor atinge din nou pragul de 20 de grade Celsius în cursul zilei de duminică. În restul zonelor temperaturile vor fi ceva mai apropiate de media climatologică a perioadei, însă acest lucru se va întâmplă mai ales pe fondul nebulozității accentuate și a precipitațiilor, care vor cădea pe spații relativ extinse. Cauza ploilor (deoarece vor fi numai ploi, ninsorile urmând să își facă apariția doar la altitudini de peste 1800 de metri) și a temperaturilor ridicate o va constitui o serie de fronturi atmosferice asociate nucleelor de presiune scăzută din bazinul central al Mării Mediterane. În cele mai multe situații, aceste cicloane mediteraneene avansează mai mult către țara noastră și advecteaza un aer mai rece dinspre latitudini nordice prin retrogradarea lor, însă în următoarele zile un câmp anticiclonic situat deasupra Anatoliei va face ca centrele depresionare din Marea Mediterană să fie cvasi-staționare, pe partea anterioară a acestora urmând să fie advectat un aer tropical dinspre nordul Africii, concomitent cu benzile de precipitații (preponderent lichide) situate ceva mai la vest.

Vineri in prima parte a zilei cerul va fi variabil in majoritatea zonelor tarii, insa dupa orele pranzului vor incepe ploile in jumatatea vestica. POtrivit prognozei Vremea.ro, nu se vor acumula cantitati importante de apa, numai in sudul Banatului urmand sa se inregistreze local pana la 8-10 mm. Vantul va sufla moderat la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 7 si 12 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 8-13 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Sambata va ploua pe spatii extinse in Oltenia, Banat, Transilvania, Crisana si Maramures si izolat in vestul Munteniei si nordul Moldovei. In sudul Olteniei izolat se vor acumula cantitati de apa de pana la 15-20 de mm – ploi desigur binevenite dupa o foarte lunga perioada de seceta in aceasta regiune. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in Carpatii Meridionali. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 8 si 13 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, 16-20 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in estul Luncii Dunarii) si 13-18 grade Celsius in Moldova.

Duminica va ploua moderat pe arii extinse in aproape toata tara, cu exceptia sud-estului, unde precipitatiile se vor semnala numai cu totul izolat. Local in Carpatii Meridionali, nordul Carpatilor Orientali si in nordul Moldovei se vor acumula cantitati de apa de pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla moderat in sudul Olteniei, Baragan si Dobrogea si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 7-12 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Crisana, Banat si Oltenia, 12-17 grade in vestul Munteniei, 16-21 de grade in estul Munteniei, Dobrogea si sudul extrem al Moldovei, 11-16 grade in centrul si estul extrem al Moldovei si 6-11 grade in nordul Moldovei; gradientele termice orizontale in Moldova vor fi foarte pronuntate, aceasta regiune urmand sa se afle chiar la intersectia frontului atmosferic cald cu cel rece.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana duminica seara. Va ploua in aproape toata tara, cu exceptia sud-estului, unde precipitatiile se vor semnala numai izolat si vor fi slabe cantitativ. Pe parcursul intregului interval local se vor acumula cantitati de apa de pana la 15-20 de mm, iar izolat in sudul extrem al Olteniei, in Carpatii Meridionali si in nordul Carpatilor Orientali – pana la 25-30 de mm. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.