Prognoza pentru săptămâna 30 aprilie – 6 mai

In urmatorul interval vom avea o continuare a vremii deosebit de calde inceputa in primele zile ale lunii aprilie, in conditiile in care in estul Europei o arie de presiune ridicata este foarte bine stabilizata pe pozitii. Precipitatiile vor fi putine si se vor limita la vestul, centrul si nordul tarii; in restul teritoriului orice aparitie a unei averse va fi cu totul ocazionala. Abaterile termice zilnice vor fi foarte ridicate, in special in ceea ce priveste maximele diurne; la munte si in zonele intracarpatice temperaturile maxime vor fi cu pana la 10-12 grade Celsius mai ridicate fata de media climatologica a perioadei.

Luni vremea va fi calda in toata tara, cu un cer variabil, mai mult senin in regiunile extracarpatice. In vestul si in centrul tarii indeosebi in cursul dupa-amiezii local se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, iar la munte se vor acumula pana la 10-15 mm. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult moderat in Moldova. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania si Maramures, 25-30 de grade in Banat si Crisana, 22-27 de grade in Oltenia si Muntenia si 20-25 de grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra pe litoral, ca urmare a brizei Marii Negre – apa marii fiind inca rece in aceasta perioada.

Marti va ploua in averse local in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, in timp ce in sud si est acestea se vor semnala doar in mod cu totul izolat. Descarcarile electrice vor fi frecvente iar izolat va cadea si grindina de dimensiuni mici. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, cu unele intensificari trecatoare la tare in nordul Moldovei. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 25 si 30 de grade la nivelul intregii tari, cu valori usor mai scazute asteptate in zona litorala (pana la 22-24 de grade), dar si usor mai ridicate in estul Luncii Dunarii (31-32 de grade Celsius).

Miercuri vremea va fi frumoasa in aproape toata tara, doar spre seara in sud-vest urmand sa isi faca aparitia cu totul izolat unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla moderat in sud-vest si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 26 si 31 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana si 23-28 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, din nou cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra pe litoral.

Joi vremea va fi frumoasa si deosebit de calda in toata tara. Vantul va sufla moderat in sud-vest si in nord-estul extrem si mai mult slab in restul regiunilor. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 22-27 de grade in Transilvania si Maramures, 26-31 de grade in Banat si Crisana si 23-28 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral, iar cele mai ridicate in estul Moldovei si in Lunca Dunarii.

Vineri vremea va continua să fie frumoasă și deosebit de caldă în majoritatea regiunilor țării. Doar în nordul Carpaților Orientali vor cădea cu totul izolat unele averse slabe de ploaie însoțite de descărcări electrice conform prognozei www.Vremea.ro valabile pentru după-amiaza zilei. Vântul va sufla moderat în nord-vestul extrem și mai mult slab în rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general intre 25 si 30 de grade Celsius la nivelul întregii țări, cu cele mai scăzute valori așteptate în estul Dobrogei.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra in cursul zilei de vineri. In Transilvania se vor inregistra cele mai ridicate valori din intreaga tara (pana la 30-31 de grade), fapt destul de neobisnuit pentru o zi senina de primavara. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.In week-end
o unda depresioara slab organizata va aduce averse de ploaie insotite de descarcari electrice si de grindina de dimensiuni mici pe arii extinse in jumatatea vestica a tarii si cu totul izolat in rest. Pe alocuri cantitatile de apa vor fi mai insemnate, de pana la 15-20 de mm. La inceputul averselor isi vor face aparitia si unele intensificari ale vantului care vor lua trecator aspect de vijelie. Cu toata aceasta crestere a instabilitatii atmosferice, temperaturile vor ramane inca la valori foarte ridicate pentru aceasta perioada a anului (mai ales sambata), cand maximele termice vor urca din nou pana spre 30-32 de grade Celsius in jumatatea de vest a teritoriului.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.