Prognoza Vremea.ro pentru intervalul 7 – 10 ianuarie

Urmatoarele zile vor fi impartite din punct de vedere termic in doua jumatati: luni si marti va fi foarte rece in majoritatea regiunilor tarii, in timp ce miercuri si joi vremea se va incalzi peste tot. Daca in prima parte a intervalului tara noastra se va afla sub influenta unei mase de aer polar-oceanic, in urmatoarele doua zile circulatia aerului in troposfera se va reorienta dinspre vest sau chiar sud-vest, pe masura ce in bazinul central al Marii Mediterane se va forma o depresiune, care va advecta un aer mai cald dinspre latitudini sudice inspre sud-estul Europei. Totusi, pana atunci dimineata zilei de marti va fi cea mai rece din aceasta iarna in multe zone din centrul si nordul tarii, unde minimele termice se vor apropia si chiar vor cobori usor sub valoarea de -20 de grade Celsius. Precipitatiile nu vor lipsi, mai ales in a doua parte a intervalului, cand depresiunea mai-sus amintita va aduce predominant ninsori in jumatatea nordica a tarii si precipitatii mixte in cea sudica.

Luni vremea va fi rece in toata tara si va mai ninge slab local in Moldova, Dobrogea, Muntenia si sudul Olteniei. Vantul va sufla moderat in estul tarii si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -8 si -3 grade in Transilvania si Maramures, -5…0 grade in Banat si Crisana, -3…2 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -7…-2 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in partea nordica a regiunii.

Marti in prima parte a zilei va mai fulgui cu totul izolat in Dobrogea, iar dupa orele pranzului un front atmosferic venit dinspre vestul Europei va aduce ninsori slabe pe spatii relativ extinse in vestul Transilvaniei, Maramures, Banat si Crisana. Vantul va sufla moderat in vestul extrem al tarii si in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Dimineata va fi geroasa in mare parte din tara noastra, insa mai ales in centru si in nord, unde minimele termice vor cobori pana spre -20 de grade Celsius, iar cu totul izolat in depresiunile intramontane din Carpatii Orientali, chiar si pana la -25 de grade, in conditiile unui strat de zapada consistent prezent pe sol si a unui cer care se va degaja temporar de nori. Conform prognozei Vremea.ro, temperaturile maxime se vor situa in general intre -9 si -4 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), -6…-2 grade in Banat si Crisana, -3…2 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -6…-2 grade in Moldova.

Temperaturile minime estimate a se inregistra marti dimineata. In multe zone din tara aceasta va fi cea mai rece zi din iarna 2018-2019, in orase precum Cluj-Napoca sau Targu-Mures fiind asteptate minime de pana la -18 grade Celsius. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

Miercuri va ninge pe arii extinse in jumatatea vestica a tarii, insa nu se vor inregistra cantitati importante de apa. Dupa orele pranzului precipitatii mixte isi vor face aparitia si in sud si est, cu precizarea ca in sud-estul extrem se vor semnala mai ales ploi. Izolat in Muntenia si Oltenia se vor depune pana la 4-6 centimetri de zapada. Vantul va sufla moderat spre tare in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre -3 si 2 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -2…3 grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in extremitatea sudica a regiunii.

Joi se vor semnala precipitatii predominant sub forma de ninsoare in majoritatea tarii noastre, insa acestea se vor retrage din jumatatea sudica dupa orele pranzului, potrivit prognozelor numerice ido.ro. Local se mai pot depune pana la 5-10 centimetri de zapada, indeosebi in Moldova. Vantul va sufla moderat in est si sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul zonelor tarii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -3…2 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in vestul Banatului), 1-6 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -3…2 grade in Moldova.

© 2019 — Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea informațiilor în alt scop decât pentru uz personal este strict interzisă în lipsa unui acord în scris.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.