Vremea în weekend. Prognoza pentru 11 – 13 ianuarie

Dupa depresiunea de vineri, care va mai aduce ninsori si viscol pe arii extinse in cea mai mare parte a tarii (cu exceptia Dobrogei, unde vor predomina ploile), circulatia aerului in troposfera se va reorienta dinspre nord-vest, tara noastra urmand sa intre din nou sub incidenta unui aer polar de origine oceanica. Astfel, in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana sambata si duminica va ninge pe arii relativ extinse, chiar daca slab cantitativ. Datorita directiei predominante a vantului de nord-vest, conform prognozelor Vremea.ro sudul si estul teritoriului vor ramane cvasi-ferite de precipitatii (la adapostul Carpatilor Meridionali si Orientali), unele ninsori slabe si lapovite urmand sa se semnaleze doar cu totul izolat. Din punct de vedere termic vremea va fi normala pentru aceasta perioada, cu temperaturi usor negative in buna parte din teritoriu si ger in cursul diminetii (in special in depresiunile din estul Transilvaniei, unde mai ales sambata dimineata temperaturile vor cobori pana spre -15 grade Celsius).

Vineri vremea va fi inchisa in toata tara si va ninge in majoritatea zonelor, mai putin in Dobrogea, unde precipitatiile vor fi predominant sub forma de ploaie. Un strat de zapada ceva mai consistent se va depune in partea centrala a Moldovei (10-15 centimetri). Si in Capitala va ninge, iar in prima parte a zilei se vor depune pana la 8-10 centimetri de zapada. Vantul va sufla moderat spre tare in estul tarii (viscolind si spulberand zapada ce se va depune pe sol) si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -5 si 0 grade in Moldova, Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul Moldovei) si -1…4 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea.

Vremea în weekend

Sambata depresiunea ce va fi afectat tara noastra in cursul zilei de vineri se va deplasa inspre Ucraina, precipitatiile urmand sa paraseasca regiunile sudice si estice. Totusi, in paralel, modelele numerice de prognoza rulate de ido.ro arata ca un front atmosferic slab organizat venit dinspre zona Scandinaviei va patrunde prin nord-vest. Astfel, in Banat, Crisana, Transilvania si in Maramures local va ninge slab. Vantul va sufla moderat in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte zone ale tarii. Temperaturile maxime se vor situa in general intre -7 si -2 grade in Transilvania si Maramures, -3…2 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Moldova si 0-5 grade in Dobrogea, cu cele mai ridicate valori asteptate pe litoral.

Duminica va continua sa ninga slab pe spatii extinse in regiunile intracarpatice ale teritoriului, in timp ce in sud si est cerul va fi variabil. Vremea.ro prognozează că local în Maramureș și în vestul Carpaților Orientali se va depune un strat nou de zapada de pana la 5-10 centimetri. Vantul va sufla moderat in Crisana si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritorului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -5…0 grade in Transilvania si Maramures, -2…3 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul extrem al Moldovei), in timp ce in Dobrogea temperaturile maxime vor oscila intre 0 si 5 grade Celsius, cel mai cald urmand sa fie din nou in zona litorala.

Zapada estimata a se depune pana duminica seara. In toate regiunile, cu exceptia Dobrogei, se va depune un nou strat de zapada ce pe alocuri va fi mai consistent (indeosebi in Moldova, unde vineri in partea centrala a regiunii se vor depune 10-15 centimetri). Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Nota: Aceasta circulatie a aerului dinspre nord-vest se va mentine si in prima parte a saptamanii viitoare, cand in Maramures si in vestul Carpatilor Occidentali sunt asteptate caderi masive de zapada. Mai multe detalii se vor regasi insa in articolul ce va fi publicat in cursul zilei de duminica.

© 2019 — Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea informațiilor în alt scop decât pentru uz personal este strict interzisă în lipsa unui acord în scris.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.