Vremea în România în weekend-ul 5 – 6 ianuarie

Gerul Bobotezei va veni si anul acesta aproape de data „stabilita”, insa doar in partea nordica a teritoriului si cu forte mai reduse fata de alti ani. In schimb, vantul destul de activ in cea mai mare parte a teritoriului va face ca temperatura resimtita de corpul uman sa fie considerabil mai scazuta decat cea inregistrata de termometrele meteorologice.
In sud si est temperaturile se vor mentine apropiate de normele climatologice ale perioadei sau chiar usor peste acestea, in timp ce precipitatiile isi vor face aparitia cu precadere in vestul si in centrul teritoriului, desigur, exclusiv sub forma de ninsoare. Diminetile de vineri si sambata vor fi geroase pe spatii extinse in nordul tarii, unde temperaturile minime se vor apropia de (si poate chiar vor cobori usor sub) pragul de -15 grade Celsius. Temperaturile scazute din jumatatea nordica a tarii vor fi cauzate de o advectie de aer polar oceanic via Scandinavia, supraracit in traversarea zonelor de uscat pana la ajungerea deasupra tarii noastre. Descendenta aerului de pe Carpatii Meridionali si Orientali va face ca el sa se incalzeasca adiabatic, acesta fiind motivul pentru care in sud si est temperaturile vor fi mai ridicate.

Stratul de zapada estimat a se depune in week-end pana in noaptea de duminica spre luni. Va ninge in cea mai mare parte a teritoriului, un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri urmand sa se depuna local in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana, nordul Moldovei, estul Olteniei si in vestul Munteniei. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Vineri cerul va fi variabil in aproape toata tara, din norii care vor fi prezenti urmand sa fulguiasca slab doar in proximitatea arealelor montane. Dimineata va fi ger pe spatii extinse in Transilvania si Maramures, unde temperaturile minime se vor situa in general intre -15 si -10 grade Celsius. Vantul va sufla moderat in Moldova si Dobrogea si slab pana la moderat in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -8 si -3 grade in Transilvania si Maramures, -5…0 grade in Banat si Crisana si -3…2 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra pe litoral.

Sambata partea posterioara a unei mici depresiuni venita tot dinspre Marea Baltica va aduce ninsori pe spatii extinse in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si nordul Moldovei, in timp ce in restul tarii acestea se vor semnala doar izolat. Cantitatile de apa nu vor fi semnificative, doar izolat urmand sa se depuna pana la 4-6 centimetri de zapada. Vantul va sufla moderat spre tare in vestul tarii, moderat in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre -7 si -2 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), -4…0 grade in Banat si Crisana si -2…3 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in partea nordica a Moldovei. Dimineata va fi din nou ger pe arii extinse in Transilvania si Maramures, dar izolat si in nordul Moldovei si al Olteniei.

Duminica, in ziua de Boboteaza, cerul va fi mai mult noros in aproape toata tara. Va ninge pe arii extinse in majoritatea regiunilor, insa cu precadere in Transilvania, Maramures si nordul Moldovei. Unele ninsori convective isi vor face aparitia si in estul Olteniei si in vestul Munteniei, unde, alaturi de sudul si estul Transilvaniei, se vor depune pana la 4-5 centimetri de zapada. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, doar in estul Olteniei si in vestul Munteniei (unde sunt asteptate ninsorile convective) acesta urmand sa fie mai mult slab. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -7…-2 grade Celsius in Transilvania si Maramures, -3…2 grade in Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia (cu cele mai scazute valori asteptate in sud-vestul regiunii), -2…3 grade in Muntenia si Dobrogea si -5…0 grade in Moldova.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.