Vreme caldă în intervalul 13 – 16 ianuarie. Prognoza pentru începutul de săptămână

Țara noastră va fi guvernată în următoarele zile de către un regim anticiclonic, ce se va extinde peste întreaga parte centrală și sudică a continentului. Datorită faptului că acest câmp de presiune ridicată va fi în expansiune dinspre vestul Europei, va aduce cu sine un aer mai cald de deasupra Oceanului Atlantic, astfel încât temperaturile se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei în toate regiunile României. Singurele precipitații care vor cădea vor fi câteva burnițe slabe local în centru, sud și est, unde ceața și norii stratiformi vor persista pe întreg parcursul zilelor (în centru doar luni și marți). Cauza pentru această nebulozitate de tip stratiform o va constitui o advecție de aer mai umed în partea joasă a troposferei dinspre Marea Neagră.

Luni vremea va fi frumoasă și caldă în cea mai mare parte a țării, cu excepția centrului și a sud-vestului, unde local va fi ceață asociată și cu burnițe slabe. Vântul va sufla moderat în Carpații Orientali și în sud-est și mai mult slab în restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -1 și 4 grade Celsius în Transilvania și Maramureș (cu valori ușor mai ridicate așteptate a se înregistra în zonele deluroase), 3-8 grade în Banat și Crișana și 6-11 grade în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.

Marți cerul va fi variabil în jumătatea nordică a țării, dar mai mult noros în cea sudică, unde ceața și norii joși vor fi în extindere. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei se vor semnala în mod local unele burnițe și ploi slabe. Vântul va sufla slab în cea mai mare parte a țării, cel mult slab până la moderat la munte.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între -1 și 4 grade în nordul Transilvaniei, 2-6 grade în sudul Transilvaniei și în Maramureș, 4-9 grade în Banat și Crișana (cu cele mai ridicate valori așteptate în sudul Banatului), 2-7 grade în Oltenia, Muntenia și Dobrogea și 4-9 grade Celsius în Moldova.

Miercuri vremea va fi frumoasă și deosebit de caldă în regiunile intracarpatice, însă potrivit prognozei Vremea.ro în sud și în est ceața și norii stratiformi vor împânzi cerul pe suprafețe extinse, iar local vor cădea și unele burnițe slabe. Datorită faptului că plafonul superior al norilor Stratus și Stratocumulus nu va depăși 2000 de metri, Munții Carpați vor bloca accesul acestora în regiunile centrale și vestice ale teritoriului. Vântul va sufla slab până la moderat în Moldova și mai mult slab în restul țării.
Temperaturile maxime vor fi situate în general între 4 și 9 grade în Transilvania și Maramureș, 8-13 grade în Banat și Crișana (cu cele mai ridicate valori așteptate a se înregistra în sudul Banatului), 0-5 grade în sudul Olteniei, al Munteniei și al Moldovei și 5-10 grade în nordul Olteniei, al Munteniei, al Moldovei și în Dobrogea.

Abaterile termice estimate a se înregistra în cursul după-amiezii de joi. Apasă pe imagine pentru detalii. Sursă: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi cerul va fi mai mult noros în sudul și estul țării, unde norii stratiformi (asociați local cu burnițe slabe) vor persista pe întreg parcursul zilei. Concomitent, în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana vremea va fi frumoasă, cu un cer variabil spre mai mult senin. Vântul va sufla slab până la moderat în Moldova, Bărăgan și Dobrogea și mai mult slab în celelalte regiuni.
Maximele termice vor urca la prânz până spre 6-11 grade Celsius în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, 1-6 grade în Oltenia și vestul Munteniei (cu cele mai ridicate valori așteptate în vestul Munteniei) și 3-8 grade în estul Munteniei, Dobrogea și Moldova.

Află prognoza meteo pentru localitatea ta:Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.