Vremea în România între 21 și 24 ianuarie

Următoarele zile reprezintă o provocare pentru orice meteorolog în întocmirea unei analize corecte asupra evoluției vremii. Cauza impredictibilității o constituie un talveg depresionar prezent în Marea Mediterană, care, blocat fiind de o arie de presiune ridicată prezentă în zona Câmpiei Ruse, va rămâne staționar și se va dezvolta într-o depresiune atmosferică; benzile frontale ale acestei depresiuni se vor deplasa succesiv către țara noastră, însă cantitățile de apă așteptate a se acumula sunt dificil de estimat cu precizie. Totuși, ultimele rulări ale modelelor numerice sugerează faptul că cele mai importante cantități de apă (precum și cel mai consistent strat de zăpadă ) vor fi în nordul Olteniei. În sudul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și în Dobrogea vor predomina ploile. Din punct de vedere termic vremea va fi caldă pentru această perioadă, chiar deosebit de caldă în regiunile sudice deoarece pe partea anterioară a depresiunii mediteraneene mai-sus amintite va fi advectat un aer tropical dinspre nordul Africii.

Zapada estimata a se acumula pana in seara zilei de joi. Va ninge in doua treimi din tara, exceptie urmand sa faca sudul Olteniei, aproape intreaga Muntenie si Dobrogea, unde vor predomina ploile. Cel mai consistent strat de zapada va fi in nordul Olteniei, unde se vor depune pana la 30 de centimetri pe parcursul intregului interval, insa un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri se va depune si in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana, nordul extrem al Munteniei si in Moldova. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Luni vremea va fi inchisa in cea mai mare parte a tarii, insa unele precipitatii slabe sub forma de ninsoare sunt asteptate doar izolat la munte, iar spre seara si in sud-vest. Vantul va sufla moderat in Moldova, Baragan si Dobrogea si mai mult slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -3 si 2 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 2-6 grade in Oltenia, 0-5 grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona litorala) si -4…0 grade in Moldova.

Marti vor cadea precipitatii pe spatii extinse in cea mai mare parte a tarii, sub forma de lapovita si ninsoare in jumatatea nordica si predominant ploi in cea sudica. Modelele numerice ido.ro arată că în zonele deluroase din nordul Olteniei se vor depune pana la 10-15 centimetri de zapada. Vantul va sufla slab pana la moderat in sud si in est si mai mult slab in regiunile intracarpatice. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -1 si 4 grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 0-5 grade in Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate, de pana la 6-7 grade, asteptate in Lunca Dunarii si pe litoral) si -5…0 grade in Moldova.

Miercuri precipitatiile mixte vor continua sa cada in partea nordica a teritoriului, in timp ce in sud se vor semnala precipitatii (mai ales sub forma de ploaie) doar in prima parte a zilei. Local, îndeosebi la deal si la munte se va depune un nou strat de zapada de pana la 10-15 centimetri. Potrivit Vremea.ro, vantul va sufla puternic in Dobrogea (cu rafale de pana la 65-80 de km/h) si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte zone ale tarii. Temperaturile maxime vor creste fata de ziua precedenta si vor fi situate in general intre 1 si 6 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, 5-10 grade in Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Joi o noua banda de precipitatii asociata depresiunii mediteraneene va intra in tara noastra dinspre Bulgaria si Serbia, impreuna cu ea urmand sa fie advectat un aer foarte cald, mai ales la altitudini mai ridicate (la sol in unele zone din Transilvania se va pastra o inversiune termica superficiala). Astfel, inclusiv in nordul tarii precipitatiile vor fi predominant sub forma de ploaie, ninsorile urmand sa se retraga spre altitudini mai mari de 1500 de metri. Cu totul izolat in Transilvania se va semnala ploaie inghetata si va exista riscul depunerii de polei. Vantul va sufla moderat in sud-estul tarii si mai mult slab in rest. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 1-6 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate in vestul Transilvaniei), 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate asteptate a se inregistra in estul Luncii Dunarii – de pana la 10 grade Celsius) si 0-5 grade in Moldova.

© 2019 — Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea informațiilor în alt scop decât pentru uz personal este strict interzisă în lipsa unui acord în scris.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.