Vremea în weekend în România

Ciclonul mediteranean care a activat în ultimele zile în întreg sud-estul Europei va continua să afecteze țara noastră și în cursul weekend-ului, când sunt așteptate să cadă precipitații mixte pe arii extinse. Cantitățile de apă vor fi mai însemnate în podisul și în subcarpații Getici și pe pantele sudice ale Carpaților Meridionali, unde se vor acumula până la 50 de mm pe parcursul întregului interval. În aceleași regiuni, la altitudini de peste 800-1000 de metri se va depune un strat consistent de zăpadă de până la 30-40 de centimetri. Un strat de omăt de până la 10-15 centimetri se va depune local și în Transilvania, în sudul Banatului și în Moldova.

Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme caldă pentru această perioadă, cu excepția estului țării vineri, unde temperaturile se vor situa ușor sub medie. Deși depresiunea mediteraneană va advecta un aer cald în altitudine dinspre nordul Africii peste țara noastră, în estul României se va manifesta pe o coloană de aer groasă de câteva sute de metri deasupra solului o advecție de aer suprarăcit dinspre Ucraina. Astfel, la sol temperaturile vor fi negative, însă în altitudine acestea vor fi pozitive; fulgii de zăpadă care vor trece prin respectivul strat de temperaturi pozitive se vor topi și vor ajunge la sol sub formă de ploaie, care datorită temperaturilor negative din stratul limită, va îngheța instant. Acesta este mecanismul de producere a ploii înghețate („freezing rain”), iar riscul apariției poleiului va fi foarte ridicat în special în sudul Moldovei și în Bărăgan.

În unele zone din sudul Moldovei se vor semnala granule de gheață, deoarece temperaturile vor fi prea scăzute pentru ca ploaia să se mențină în stare suprarăcită (frecarea cu aerul nu mai este eficientă pentru menținerea picăturilor de apa în stare lichidă la temperaturi în general de sub -4, -5 grade Celsius, iar respectivele picături de apă îngheață în trecerea lor prin stratul de aer rece).

Zapada estimata a se acumula pana duminica la pranz. Va ninge pe rand in cea mai mare parte a tarii, insa un strat mai consistent de zapada se va depune doar in nordul Olteniei si al Munteniei, la altitudini de peste 800 de metri. La Bucuresti forma predominanta a precipitatiilor va fi ploaia, care va favoriza depunerea de polei, in conditiile in care in prima parte a intervalului temperaturile se vor mentine sub valoarea de 0 grade Celsius, sau in jurul acesteia. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Vineri vremea va fi inchisa in toata tara si se vor semnala precipitatii mixte peste tot (predominant ploi in regiunile sudice). In nordul Olteniei si al Munteniei cantitatile de apa vor ajunge local pana la 20-25 de mm, tot in aceleasi zone la altitudini de peste 800-1000 de metri urmand sa se depuna un strat de zapada de pana la 15-20 de centimetri. Local, acumulari de zapada de pana la 5-10 centimetri se vor produce si in Transilvania si Moldova. In Baragan local se va semnala ploaie inghetata si se va depune polei. Vantul va sufla moderat spre tare in sudul tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -2 si 3 grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, -2…3 grade in Muntenia, 1-6 grade in Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului) si -7…-2 grade in Moldova.

Sambata precipitatiile mixte vor continua sa cada pe spatii extinse indeosebi in sudul tarii, in jumatatea nordica acestea urmand sa isi faca aparitia doar in mod local. In nordul Olteniei si al Munteniei (la altitudini de peste 1000 de metri) se va mai depune un strat de zapada de pana la 15-20 centimetri, in restul regiunilor depunerea de strat urmand sa fie de pana la 5 centimetri. In Baragan se vor mentine conditiile de producere a poleiului, mai ales in prima parte a zilei, potrivit prognozelor Vremea.ro. Vantul va sufla moderat in sud-est si mai mult slab in celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -2 si 3 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate, de pana la 6-7 grade, asteptate in sudul extrem al Munteniei si al Dobrogei) si -4…0 grade in Moldova.

Duminica in prima parte a zilei vor mai cadea unele precipitatii mixte slabe local in Crisana, Transilvania, Moldova, Muntenia si Dobrogea, cu totul izolat urmand sa se mai depuna un strat de zapada de pana la 5 centimetri. Vantul va sufla in general slab in toata tara, cel mult slab pana la moderat in vestul extrem. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -2…3 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -1…4 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

© 2019 — Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea informațiilor în alt scop decât pentru uz personal este strict interzisă în lipsa unui acord în scris.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.