Vremea în România între 28 și 31 ianuarie

În următoarele zile circulația aerului în troposferă deasupra bătrânului continent va fi una zonală, așadar dinamică, numeroase fronturi atmosferice urmând să tranziteze și țara noastră. Totuși, în lipsa unui „rezervor” de aer rece în nordul Europei, această circulație odată cu umezeala de deasupra Oceanului Atlantic va aduce și temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă. În țara noastră, abaterile termice pozitive vor fi cele mai consistente în sudul și sud-estul teritoriului, unde local se va atinge și chiar depăși valoarea de 10 grade Celsius.
Precipitațiile își vor face apariția pe rând în majoritatea zonelor țării, însă forma acestora va fi predominant lichidă, ninsori urmând să se semnaleze doar la munte, la altitudini mai mari de 1500-1800 de metri.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de joi. Temperaturile vor fi mai ridicate decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada in aproape toata tara, insa nota discordanta o vor face sudul si sud-estul extrem al teritoriului: aici abaterile termice pozitive fata de media climatologica a perioadei vor fi cu mult mai ridicate, de pana la 8-10 grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Luni cerul va fi variabil in toata tara pana spre orele pranzului, cand Vremea.ro prognozează că un front atmosferic cald va aduce ploi slabe pe spatii relativ extinse in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, iar local si in Oltenia. Vantul va sufla moderat in Banat, Moldova si Dobrogea si slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 1 si 6 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul Transilvaniei), 3-8 grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia, 5-10 grade in Dobrogea si 0…5 grade in Moldova.

Marti va ploua in general slab cantitativ pe spatii extinse in toata tara, cu mentiunea ca in sud-est ploile se vor semnala abia spre seara. Cu totul izolat in zonele deluroase precipitatiile vor fi mixte, iar la munte va ninge. Vantul va sufla moderat spre tare in Dobrogea si mai mult slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 0 si 5 grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 4-9 grade in Muntenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in estul Luncii Dunarii), 9-14 grade in Dobrogea, 0-5 grade in jumatatea nordica a Moldovei si 4-9 grade in cea sudica.

Miercuri in prima parte a zilei va ploua slab local in estul tarii, iar dupa orele pranzului ploile vor migra treptat si catre sud si centru, pe masura ce banda noroasa frontala va retrograda usor, insa in aceste din urma regiuni precipitatiile se vor semnala pe spatii ceva mai restranse. In zonele deluroase din vestul Transilvaniei precipitatiile vor fi mixte, iar la munte la altitudini mai mari de 1500 de metri va ninge, insa nu este asteptata depunerea unui strat consistent de zapada. Vantul va sufla moderat in Dobrogea si in estul Baraganului si mai mult slab in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures (din nou cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul Transilvaniei, unde se va mentine o usoara inversiune termica datorata vantului slab), 2-7 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 7-12 grade in Muntenia, 9-14 grade in Dobrogea, 0-5 grade in zonele nordice si centrale ale Moldovei si 5-10 grade in extremitatea sudica a regiunii, potrivit Vremea.ro.

Joi o depresiune atmosferica ceva mai viguroasa va aduce precipitatii predominant sub forma de ploaie pe spatii extinse in aproape toata tara, doar in Moldova acestea urmand sa isi faca aparitia numai cu totul izolat. Spre seara local ploile se vor tranforma temporar in lapovita si ninsoare in Oltenia, Banat, Crisana, Transilvania si Maramures. Cantitatile de apa vor fi ceva mai insemnate doar in Oltenia si in Muntenia, unde izolat se vor acumula pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla moderat in sud-estul tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 2-7 grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 7-12 grade in Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate, de pana la 13-14 grade Celsius, asteptate in estul Luncii Dunarii), in timp ce din nou zona Moldovei va inregistra amplitudini termice ridicate de la sud la nord: vor fi temperaturi maxime de 1-6 grade in nordul regiunii si pana la 5-10 grade in sudul acesteia.

© 2019 — Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea informațiilor în alt scop decât pentru uz personal este strict interzisă în lipsa unui acord în scris.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.