Vremea la finalul săptămânii, prognoza pentru 8 – 10 martie

Următoarele zile vor fi cele mai calde de până acum din anul 2019, în contextul în care țara noastră se va afla pe partea caldă a fronturilor atmosferice aferente cicloanelor nord-atlantice. Temperaturile vor fi foarte ridicate în special vineri după-amiază, când maximele se vor apropia chiar și de valoarea de 25 de grade Celsius în sud-estul teritoriului, valoare care marchează însăși pragul termic caracteristic al unei zile de vară.
Precipitațiile vor fi în general puține și se vor semnala doar în regiunile intracarpatice și în nordul Moldovei. Cantitățile de apă estimate a se acumula nu vor fi semnificative, cu excepția Maramureșului, unde până spre finalul intervalului se vor strânge local până la 20-25 de mm.

Vineri vremea va fi deosebit de calda pentru aceasta perioada, iar cerul va fi variabil. Izolat in vestul si in nord-vestul tarii se vor semnala cateva averse slabe de ploaie, care vor fi insotite razlet si de descarcari electrice, modelele numerice rulate de ido.ro aratand ca temperaturile ridicate urmeaza sa favorizeze cresterea instabilitatii atmosferice. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia sud-vestului, unde acesta va fi mai mult slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 16 si 21 de grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia si 19-24 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate in sudul litoralului, datorita influentei termice moderatoare a Marii Negre.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de vineri. In toata tara vremea va fi cu mult mai calda decat in mod obisnuit pentru prima decada a lunii martie, cele mai ridicate abateri termice pozitive urmand sa se inregistreze in sudul Transilvaniei si in Moldova. Aici maximele vor fi cu pana la 15-17 grade Celsius mai ridicate in comparatie cu media climatologica a perioadei! Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Sambata vor mai cadea unele ploi locale in Transilvania, Banat, Maramures si nordul Moldovei (indeosebi sub forma de aversa), iar regimul termic va fi mai apropiat cu cateva grade de media climatologica a perioadei, spre deosebire de ziua de vineri (insa temperaturile inca vor ramane considerabil mai ridicate decat ar fi normal pentru data de 9 martie). Vantul va sufla moderat in sud-vestul si in nord-vestul teritoriului si mai mult slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime, potrivit prognozei Vremea.ro, se vor incadra in general intre 11 si 16 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 14-19 grade in Moldova.

Duminica va ploua pe spatii relativ extinse in Banat, Crisana, Transilvania, Maramures si nordul Moldovei, insa cantitati ceva mai importante de apa (pana la 15-20 de mm) se vor acumula local doar in Maramures. Vantul va sufla moderat spre tare in cea mai mare parte a tarii, iar la munte pe creste acesta va atinge la rafala pana la 80-100 de km/h. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 10-15 grade in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Luncii Dunarii), in timp ce in Moldova maximele se vor situa in general intre 14 si 19 grade Celsius.

© 2019 — Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea informațiilor în alt scop decât pentru uz personal este strict interzisă în lipsa unui acord în scris.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.