Cum va fi vremea de Paști

Paștele din acest an va fi unul dintre cele mai călduroase din istoria meteorologică a României, fapt cu atât mai remarcabil cu cât data la care se sărbătorește Paștele în 2020 este în a doua decadă a lunii aprilie. Cauza pentru această căldură neobișnuită o va reprezenta o depresiune mediteraneană cu centrul în zona Tunisiei, care va advecta pe partea sa anterioară un aer tropical dinspre Sahara înspre sud-estul continentului. Astfel, temperaturile în sudul României se vor apropia de pragul unei zile tropicale (30 de grade Celsius), în timp ce în nordul țării temperaturile se vor situa mai aproape de normalul climatologic al perioadei. De luni temperaturile vor scădea și în sud, pe măsură ce un front rece de slabă anvergură va traversa România de la nord la sud și va aduce precipitații sub formă de ploaie pe spații relativ extinse în majoritatea regiunilor.

Primește următoarea prognoză pe email

Duminica, in ziua de Inviere, vremea va fi deosebit de calda pentru a doua decada a lunii aprilie indeosebi in sudul tarii, unde se va atinge pragul de 30 de grade Celsius. Vor cadea si ploi sub forma de aversa, iar caldura specifica verii va favoriza un grad de instabilitate atmosferica ridicat, astfel incat aversele vor fi insotite si de fenomene electrice, mai ales in sud-est. In zona Carpatilor de Curbura local se vor acumula cantitati de apa de pana la 20-25 de mm. Vantul va sufla moderat in zonele montane si slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana, 22-27 de grade in Banat, 25-30 de grade in Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul extrem al regiunii – zona Calafat), 22-27 de grade in Muntenia si vestul Dobrogei, 18-23 de grade in estul Dobrogei si sudul Moldovei si 13-18 grade in nordul Moldovei.

Luni, in a doua zi de Pasti, vremea se va raci relativ accentuat in sudul tarii, insa per ansamblu la nivel national va ramane usor mai calda in comparatie cu media climatologica a perioadei. In prima parte a zilei va mai ploua local in jumatatea sudica, insa nu se vor consemna cantitati importante de apa. Vantul va sufla moderat in jumatatea estica a teritoriului si slab pana la moderat in cea vestica. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 10 si 15 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 15-20 de grade in Banat si Crisana si 13-18 grade Celsius in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in dupa-amiaza zilei de luni. Va ploua in majoritatea zonelor tarii, iar local in zona Carpatilor de Curbura se vor strange pana la 20-25 de mm. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECWMF.

Marti, in a treia si ultima zi de Pasti cerul va fi variabil in regiunile extracarpatice si mai mult senin in centru si nord-vest. Numai in zona Carpatilor Meridionali mai sunt asteptate sa cada izolat unele precipitatii mixte slabe in primele ore ale diminetii. Ca urmare a inseninarii cerului din noaptea de luni spre marti, radiatia nocturna negativa va face ca temperaturile minime sa coboare sub pragul de 0 grade local in Transilvania si in nordul Moldovei, cu minime de pana la -5 grade asteptate in zona orasului Miercurea-Ciuc. Vantul va sufla moderat pana la tare in sudul Banatului si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 12-17 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 16-21 de grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Baraganului) si 11-16 grade in Moldova.

Vremea.ro oferă prognoze pentru următoarele orașe ce au fost adăugate de curând pe site: vremea Reșița Adjud Faget Cajvana Falticeni Lugoj Vatra Dornei Dorohoi vremea Gherla Băilesti Campulung Arges Curtea de Argeș Stațiunea CălimăneștiFăgăraș Busteni Saveni Ghimbav Dej Mangalia Campulung SV Berbesti CosteștiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.