Cum va fi vremea în weekend-ul 14 – 15 decembrie

Finalul de săptămână va aduce o vreme caldă pe teritoriul țării noastre, în condițiile în care o depresiune situată în zona bazinului central al Mării Mediterane va advecta pe partea sa anterioară un aer tropical dinspre nordul Africii. O zonă de presiune mai ridicată poziționată în estul continentului va face ca această depresiune să nu avanseze prea mult spre est, astfel încât aerul rece din spatele său va rămâne în zonele centrale ale Europei.

În consecință, precipitațiile care vor cădea în România vor fi exclusiv sub formă de ploaie la altitudini de sub 1000-1300 de metri, iar în nordul Olteniei se vor acumula și cantități mai însemnate de apă, mai ales în prima parte a intervalului.

Vineri in a doua parte a zilei va mai ploua pe spatii relativ extinse in regiunile extracarpatice si izolat in restul teritoriului. In nordul Olteniei se vor acumula cantitati de apa de pana la 20-30 de mm in mod local, in restul regiunilor ploile urmand sa fie mai degraba slabe cantitativ. La munte la altitudini de peste 1300-1500 de metri precipitatiile vor fi sub forma de lapovita si ninsoare si se va depune un strat de zapada de pana la 30 de centimetri, mai ales in sudul muntilor Parang.

Vantul va sufla moderat in jumatatea nordica a tarii si mai mult slab in cea sudica, iar la munte va viscoli si va spulbera zapada depusa. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 7-12 grade in Banat si Crisana, 4-9 grade in Oltenia si jumatatea nordica a Munteniei, 8-13 grade in jumatatea sudica a Munteniei si in Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.

Sâmbătă in prima parte a zilei va mai ploua slab local in sudul si in estul tarii, iar dupa orele pranzului si in regiunile nord-vestice. La munte limita ninsorilor va cobori pana spre 1000 de metri, insa nu se va mai depune un strat de zapada mai gros de 10 centimetri.

Vantul va sufla moderat spre tare in sudul Banatului si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia si jumatatea nordica a Munteniei, 11-16 grade in jumatatea sudica a Munteniei si in Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Luncii Dunarii) si 6-11 grade in Moldova.

Stratul de zapada estimat a se depune in zona Carpatilor Meridionali pana sambata seara. La altitudini de peste 1500 de metri grosimea stratului nou de zapada va fi apreciabila: pana la 30-40 de centimetri. Sursa: kachelmannwetter.com, model SWISS HD 4×4.

Duminică in primele ore ale diminetii va mai ploua slab local in sud-estul tarii, pentru ca mai apoi vremea sa se amelioreze ca aspect in toate regiunile.

Vantul va sufla moderat in zona Carpatilor Orientali si mai mult slab in restul regiunilor. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 4-9 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat, Crisana si Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Banatului) si 7-12 grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Prognozele Vremea.ro sunt acum disponibile și pentru localitățile de mai jos:
Adjud
Eforie
Lugoj
Marasesti
Sighet
Petrila
Vatra Dornei
Beius
Dorohoi
Gherla
Bechet
Tg. Lăpuș
Mie. Nirajului
Tg. Bujor
Calan
Reghin
Bals
Statiunea Bușteni
Saveni
Ghimbav
Dej
Mangalia
N. Voda
Dabuleni
Plopeni
Sinaia
Ludus
Campulung Arges
Curtea de Argeș
Băile Călimănești
Alesd
Brosteni
Campulung
Costești
Victoria
Pogoanele
Baia Sprie
Băilesti
Făgăraș
Huedin
Pucioasa
Draganești
Jibou
Liteni
Sulina
Babeni
Băile Olănești
Aiud
Ineu
Sebis
Marghita
Salonța
Darabani
Stefanesti
Zarnesti
Turda
Filiasi
Cavnic
Statiunea Sovata
Ungheni MS
Caracal
Azuga
Mizil
Vălenii de Munte
Falticeni
Gura Humorului
VicovuLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.