Vremea în luna februarie 2020

În mod istoric, februarie este luna în care în țara noastră se produc cele mai multe episoade cu viscol și zăpadă abundentă dintre toate lunile de iarnă. Totuși, luna februarie 2020 va face abstracție de la această “regula”, deși în a două parte a lunii aspectul vremii va fi ceva mai hibernal. Valorile pozitive ale oscilației arctice (AO) și nord-atlantice (NAO) vor contribui decisiv la menținerea unei circulații zonale la nivelul Europei (mase de aer cald venite dinspre vest de pe Oceanul Atlantic), iar pe cale de consecință, pe lângă precipitațiile relativ puține așteptate să cadă în România, și temperaturile se vor menține peste media climatologică a anilor 1981-2010 (media de referință la care se raportează în mod curent institutele meteorologice din întreagă lume).

Nou: Vremea în februarie 2021!

Prognoza pentru primele 10 zile din februarie 2020

Prima decadă a lunii februarie va aduce o vreme similară cu cea înregistrată în cea mai mare parte a lunii ianuarie, respectiv condiții anticiclonice asociate maximului de presiune azoric: vreme caldă și frumoasă la munte, iar la șes nebulozitate de tip stratiform (ceață sau nori stratus și stratocumulus), ce vor bloca radiația solară și vor menține temperaturile la valori ceva mai apropiate de media climatologică a perioadei.

Ca de obicei, nu vor lipsi fenomenele asociate cu acest tipar al vremii: burnițe și fulguieli slabe, iar în zonele depresionare din Transilvania ceața va fi asociată și cu chiciură.

Vremea pentru zilele 11 – 20 ale lunii februarie

A două decadă a lunii februarie va propune o activare a circulației atmosferice pe teritoriul țării noastre, însă fără premisele de instalare a unui blocaj anticiclonic de tip scandinav sau siberian. Astfel, Vremea.ro prognozează că în vestul, centrul și nordul țării o serie de fronturi atmosferice vor aduce precipitații mixte pe spații relativ extinse, în timp ce la munte se vor semnala exclusiv ninsori.

Cantitățile de apă estimate a se acumula vor fi moderate, iar numai local la altitudini de peste 500 de metri se va depune un strat subțire de zăpadă. În condițiile intensificării circulației vestice a aerului, inversiunile termice se vor “sparge”, iar temperaturile vor crește în toate regiunile țării, dar mai cu seamă în zonele deluroase din sud și est, unde se vor înregistra maxime termice de până la 15 grade Celsius.

Primește următoarea prognoză pe email

Prognoza pentru ultima parte a lunii

În a treia decadă a lunii februarie ne putem aștepta în sfârșit la un episod cu zăpadă și chiar viscol în sudul și în estul țării, deși aceste fenomene nu vor fi de durată. O slăbire a vortexului polar spre finalul lunii va aduce un aer mai rece dinspre Scandinavia către latitudini mai sudice, aer care odată intrat în Marea Mediterană va contribui la formarea a unul sau două cicloane ce vor migra către teritoriul țării noastre.

În sud-estul extrem precipitațiile vor fi preponderent sub formă de ploaie, în timp ce în restul zonelor vor cădea mai ales ninsori și se va depune un strat de zăpadă moderat ca grosime (până la 20-30 de centimetri).

În urma zăpezilor vor fi și câteva zile în care se va semnala ger inclusiv în sudul țării, iar în depresiunile din estul Transilvaniei valorile termice minime se vor apropia de pragul de -20 de grade Celsius.

Din punct de vedere termic vremea va fi ușor mai rece față de media climatologică a ultimei decade a lunii februarie, însă per ansamblu întreaga luna se va situa peste normalul climatologic la nivel național cu până la 2 grade Celsius.

temperatura februarie

Abaterile termice estimate a se înregistra pe parcursul lunii februarie. Circulația zonala (de la vest către est) va aduce in cea mai mare parte a lunii mase de aer cald dinspre Oceanul Atlantic, astfel încât aproape întreaga Europă va fi sub incidenta unor abateri termice pozitive. Click pe imagine pentru detalii. Sursa: NOAA, model CFSv2

Notă: desi iarna 2019 – 2020 la final va fi consemnata ca o anomalie datorita caldurii excesive si a lipsei zapezii (precum s-a intamplat in iarna 2006 – 2007), urmarind sirurile climatologice de date putem observa faptul ca astfel de ierni au mai avut loc si in trecut (in anii ’70 sau in anii ’90, dar si la inceputul secolului trecut), astfel incat o asemenea iarna nu ar trebui pusa pe seama “schimbarilor climatice”, ci ea face parte, in mod natural, din ciclurile climatice prin care Planeta noastra isi regleaza anumite dezechilibre.

Prognozele www.Vremea.ro sunt disponibile de curând și pentru orașele mai mici de mai jos:

Dorohoi
Gherla
Tg. Bujor
Calan
Reghin
Bals
Bușteni
Filiasi
Cavnic
Ungheni
Sângeorgiu Mureș
Bascov
Costești
Victoria
Pogoanele
B. Sprie
Săbăoani
Campulung
Făgăraș
Sebis
Marghita
Darabani
Zarnesti
Adjud
Mangalia
N. Voda
Dabuleni
Eforie
Lugoj
Marasesti
Vladimirescu
Moisei
Petrila
Vatra Dornei
Remetea
SânpetruLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.