Prognoza meteo pentru intervalul 29 octombrie – 1 noiembrie

Următoarele zile vor fi caracterizate printr-o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, dinspre nordul Africii urmând să fie advectat încontinuu un aer de origini tropicale, pe partea anterioară a unui ciclon cvasi-staționar ce va fi situat în zona Peninsulei Italice. Astfel, în cursul prânzului temperaturile maxime vor urca până spre 27-29 de grade Celsius în sudul țării, mai puțin joi când valorile termice vor marca o ușoară scădere (dar vor rămâne încă foarte ridicate pentru data de 1 noiembrie). Precipitațiile vor fi puține și se vor semnala cu precădere luni și marți în jumătatea vestică a țării, unde local vor ajunge câteva benzi noroase asociate frontului atmosferic cald al ciclonului mai-sus menționat.

Luni vremea va fi deosebit de caldă în toată țara, cu un cer variabil. În vestul teritoriului îndeosebi în prima parte a zilei se vor semnala unele ploi slabe locale. Vântul va sufla moderat în vestul Banatului și în estul Dobrogei și mai mult slab în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 19 și 24 de grade în Transilvania și Maramureș (cu cele mai scăzute valori așteptate a se înregistra în depresiunile din estul Transilvaniei) și 22-27 de grade în restul regiunilor.

Marți în jumătatea estică a țării cerul va fi variabil, în timp ce în vest mai ales după-amiază vor cădea ploi pe spații relativ extinse. Potrivit Vremea.ro, deși cantitățile de apa estimate a se acumula nu vor fi importante, datorită căldurii puternice instabilitatea va fi ridicată, astfel încât ploile vor avea și caracter de aversă și vor fi însoțite răzleț și de descărcări electrice. Vântul va sufla moderat în estul extrem al țării și slab, cel mult slab până la moderat în restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi încadrate în general între 20 și 25 de grade în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, 22-27 de grade în Oltenia, Muntenia și Dobrogea și 20-24 de grade în Moldova, cu cele mai scăzute valori așteptate în extremitatea nordică a regiunii.

Miercuri vremea va continuă să fie deosebit de caldă în toată țara, cu valori termice maxime ce se vor apropia chiar și de 30 de grade Celsius în zona Luncii Dunării. Unele ploi slabe izolate vor mai cădea doar în zona Carpaților Orientali, în restul țării cerul urmând să fie variabil spre mai mult senin. Vântul va sufla slab până la moderat în sud-estul țării și mai mult slab în restul regiunilor. Temperaturile maxime se vor situa în general între 19 și 24 de grade în jumătatea nordică a țării și 24-29 de grade Celsius în cea sudică, cu cele mai ridicate valori așteptate a se înregistra în zona Luncii Dunării.

Estimarea abaterilor termice pentru după-amiaza zilei de miercuri. Întreg teritoriul țării noastre va fi acaparat de o masă de aer extrem de caldă de sorginte nord-africană, în sudul țării abaterile termice pozitive față de media climatologică a perioadei urmând să fie chiar și de până la 12-14 grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi cerul va fi variabil în toată țara, cu unele înnorări temporare doar în sud-vestul extrem, unde izolat va ploua slab. Deși temperaturile vor marca o ușoară scădere față de ziua precedentă, acestea încă vor rămâne cu mult peste normalul termic specific începutului de luna noiembrie. Vântul va sufla moderat în nordul Moldovei și slab, cel mult slab până la moderat în restul țării. Maximele termice vor urca la prânz până spre 20-25 de grade în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana (cu cele mai ridicate valori așteptate în Banat) si 18-23 de grade în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.

Vom reveni cu prognoza pentru sfârșitul săptămânii.
Abonează-te la newsletter și primești pe email prognoza următoare imediat ce o publicăm!

© 2018 – Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea informațiilor în alt scop decât pentru uz personal fără consimţământul nostru se poate face doar cu link direct către articol, în limita a 500 caractere.


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.